Чому цвіте вода в басейні та засоби для її очищення

Чому Цвіте вода в басейні?

Будь-який басейн в більшій чи меншій мірі схильний до появи у воді зелених водоростей. Які фактори сприяють цьому?

  1. Вуличний басейн частіше страждає від даного типу забруднення. З навколишнього середовища заносяться вітром та дощами спори, які швидко починають рости при сприятливих умовах. Рішення: накриття для басейну (плівка, ролета, павільйон). 
  2. Підвищена температура води в басейні – також характерно для вуличних басейнів. При активному сонці можливе цвітіння води за добу. Рішення: сучасні технології дозволяють контролювати температуру води на комфортному для плавців рівні. Як правило, температура встановлюється до 28°C, але цей показник індивідуальний. Інверторні теплові насоси будуть автоматично підігравати та охолоджувати воду до заданої температури.
  3. Некоректна дезінфекція – в перш за все коли рівень рН води не відповідає нормі. Рішення: автоматичні станції контролю та дозування рН. Якісна система дезінфекції Oxymatic Smart з контролем рН також перешкоджає розмноженню водоростей. 
  4. Погана циркуляція води. Циркуляційний насос працює менше ніж 12 годин на добу, або конструктивно допущені помилки у розміщенні форсунок та в їх кількості і в чаші і залишаються так звані «мертві зони». Рішення: налагодити таймер роботи фільтрації 4х4 години/добу, в спекотні дні більше. Запатентована система Vantage від Compass Pools – система форсунок з заданим алгоритмом роботи для очищення чаші та циркуляції води. Це найкраще рішення для рівномірної дезінфекції та температури всього об’єму води. 
  5. Забрудненість засипки фільтру. Заміна піску в фільтрувальному баку в середньому раз на 2 роки з регулярною промивкою фільтру (в середньому двічі в тиждень). Або скляна засипка у фільтр, котра не потребує заміни.

В ситуації, коли вода в басейні зацвіла, необхідно візуально оцінити ступіть її ураження.  

У випадку насиченого зеленого кольору води з неприємним запахом та/чи утворенням слизу на поверхні чаші треба злити воду, вимити басейн, зробити промивку фільтру, вичистити скімер та закладні елементи, обробити поверхню басейну альгіцидними розчинами. 

Якщо вода не досягла критичного стану, тоді необхідно вирівняти рН води до норми, провести шокове хлорування, попередньо вимивши поверхню чаші щіткою та промивши фільтр. Добавити альгіцид у воду та ввімкнути циркуляційний насос на 24 години до повного очищення води. По завершенню пропилососити чашу басейну та ще раз перевірити тестером параметри води.  

очищення води в басейні з автоматичним моніторингом показників 

Чиста вода є обов’язковою умовою користування басейном. Під чистою водою користувач розуміє її прозорість та відсутність запаху та осаду на дні басейну. 

Басейнові компанії під чистою водою розуміють збалансовану дезінфекцію при тих чи інших умовах експлуатації. Щоби басейн був комфортним для плавання та не потребував  частої заміни води використовують різноманітні способи дезінфекції: хлорування, бромування, озонування, ультрафіолетове опромінення водного потоку, електроліз, іонізацію. Це основні методи, котрі успішно використовуються вже роками у басейновій практиці. Всі ці методи дезінфекції, окрім хлорування, покликані зменшити використання саме хлору. Чому ж виник такий запит? Річ у тім, що при хлоруванні у воді виробляються побічні хімічні зв’язки (хлороформ, хлораміни), які є досить токсичними. Щоби знизити ризики потрібно зменшити необхідність у хлоруванні, що в свою чергу вбереже користувачів від шкірних алергічних реакцій та різі в очах. 

Тому останнім часом популярними є комбіновані види дезінфекції з мінімальним використанням хлору, особливо у приватному секторі. Також переваги надаються автоматизованим системам, що мінімізують участь людини в обслуговуванні басейну, а при наявності дистанційного підключення сервісна служба буде віддалено контролювати вашу воду.   

В Україні останні роки запроваджуються стандарти, які базуються на міжнародних загальноприйнятих нормах, затверджених DIN та Європейською комісією із стандартизації. Згідно цих стандартів в Європі виготовляється обладнання для дезінфекції води в басейнах, патентуються технології та робляться дослідження по безпеці та ефективності використання того чи іншого обладнання. Виходячи з цього, більшість українських басейнових компаній «європейсько орієнтовані». Серед країн-виробників автоматичних установок дезінфекції води лідируючі позиції в Європі займають Іспанія, Італія, Німеччина та Франція.